Ekonomi

AB, yeni zorla çalıştırma mevzuatı ile ABD mineralleri anlaşması konusunda iyimser

AB Ticaret Şefi Valdis Dombrovskis’e göre, Avrupa Birliği’nin zorla çalıştırmayı ortadan kaldırmayı hedefleyen yeni mevzuatı, ABD ile kritik bir mineral anlaşmasının yolunu açabilir.

Cuma günü sona eren son Ticaret ve Teknoloji Konseyi’nde bir anlaşmaya varılamamasına rağmen Dombrovskis, her iki tarafın da müzakerelerde ilerleme kaydettiğini ve bu yıl içinde olası bir çözüm beklendiğini ifade etti.

AB, Avrupa’da çıkarılan veya işlenen madenlerin Enflasyon Azaltma Yasası kapsamında Amerikan temiz araç vergi teşviklerinden yararlanabilmesini sağlayacak bir anlaşmaya varmak istiyor. ABD ise çalışma standartlarına uyulduğundan emin olmak için sahaların denetlenebilmesi konusunda ısrarcı davranıyor ki bu şimdiye kadar anlaşmanın sonuçlanmasını engelleyen bir şarttı.

Bu yıl yürürlüğe girmesi beklenen zorla çalıştırmaya karşı AB yasası, AB ve ABD hukuk sistemleri arasında uyum sağlanması için yeni fırsatlar sunabilir. Dombrovskis, AB ve Amerika Birleşik Devletleri’nin işçi haklarını koruma ve zorla çalıştırmayı ortadan kaldırma konusundaki ortak kararlılığının altını çizdi.

Yeni AB düzenlemeleri kapsamında, Avrupa Komisyonu AB dışında meydana gelen zorla çalıştırma iddialarını soruşturacak, ulusal makamlar ise kendi sınırları içindeki olası ihlalleri ele alacak. Zorla çalıştırma ile üretildiği tespit edilen ürünler piyasadan men edilecek.

Dijital ve yeşil ekonomilerin geliştirilmesi için gerekli olan kobalt, grafit, lityum, manganez ve nikeli kapsaması muhtemel olan potansiyel mineral anlaşması, AB’nin sınırlı madencilik ve işleme kapasitesi nedeniyle önemli bir parasal değeri temsil etmese de, AB’nin küresel tedarik zincirlerindeki konumu açısından çok önemli görülüyor.

Bir AB yetkilisi, AB’nin tedarik zinciri statüsünü Kanada ve Meksika ile daha yakın hale getirmeyi amaçlayan anlaşmanın sektöre bir sinyal olarak önemini vurguladı.

InvestingPro İçgörüleri

Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ile kritik mineraller anlaşması yapmak için çalışırken, ilgili sektörlerdeki şirketlerin nasıl bir performans gösterdiğini gözlemlemek çok önemlidir. Amazon (NASDAQ:AMZN), madencilikle doğrudan ilgili olmasa da, elektronik ürün ve hizmetleri için kritik minerallerin tedarikine büyük ölçüde bağımlı olan teknoloji ve e-ticaret sektörlerinde önemli bir oyuncu.

InvestingPro verilerine göre Amazon’un piyasa değeri 1,92 trilyon dolar gibi şaşırtıcı bir seviyede ve bu da şirketin küresel pazardaki muazzam ölçeğini ve etkisini yansıtıyor. Şirketin mevcut hisse fiyatının hisse başına kazancına oranının bir ölçüsü olan F/K oranı 62,75’tir ve 2023’ün 4. çeyreği itibariyle son on iki ay dikkate alındığında 65,15’e hafif bir düzeltme yapılmıştır. Bu, yatırımcıların Amazon’un kazançları için, muhtemelen güçlü büyüme beklentileri ve baskın pazar konumu nedeniyle bir prim ödemeye istekli olduklarını göstermektedir.

Amazon’un gelir büyümesi, 2023’ün 4. çeyreği itibarıyla son on iki ayda %11,83’lük bir artış ve 2023’ün 4. çeyreğinde %13,91’lik bir çeyreklik büyüme ile pozitif olmuştur. Bu büyüme, şirketin dinamik bir pazar ortamında genişleme ve uyum sağlama yeteneğinin bir kanıtıdır.

InvestingPro İpuçları, Amazon’un 0,05’lik PEG oranının büyüme açısından potansiyel olarak düşük değerli bir hisse senedine işaret ederken, 9,53’lük Fiyat / Defter oranının şirketin hisselerinin net varlıklarına kıyasla daha yüksek fiyatlandırıldığını gösterdiğini öne sürüyor. Bu ölçütler, AB’nin temiz ve etik tedarik zincirlerine yönelik baskısının daha geniş etkilerini düşünen yatırımcıların ilgisini çekebilir, çünkü Amazon gibi şirketler daha fazla incelemeyle karşılaşabilir veya daha sürdürülebilir ve düzenlenmiş bir tedarik zincirinden yararlanabilir.

Daha fazla analiz ve ek InvestingPro İpuçları ile ilgilenenler için InvestingPro’da 15 ipucu daha mevcut. Okuyucular INVTROZEL1A kupon kodunu kullanarak, uluslararası ticaret anlaşmaları ve düzenlemelerinden etkilenebilecek şirketlere daha derinlemesine bir bakış sağlayan yıllık veya iki yıllık Pro ve Pro+ aboneliklerinde ek %10 indirim alabilirler.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-umraniye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu