‘AFAD’ paylaşımına sansür davası: Çarpıtma yok, gerçeği anlattım
Gazeteci Evrim Kepenek’in, 6 Şubat Maraş depremlerinden sonra Pazarcık’a gönderilen yardımlara jandarmanın el koymasıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım gerekçesiyle “Sansür Yasası” kapsamında yargılanmasına başlandı.
Kepenek hakkında, 6 Şubat depremlerinde yaptığı “Maraş Pazarcık’ta yardım çadırlarına jandarma el koymuş, ‘tüm yardımlar AFAD üzerinden yapılacak’ denmiş. Güncelleme: Alandaki birçok yardım çadırına el konuluyormuş” diyerek yaptığı paylaşım nedeniyle “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.
‘DEZENFORMASYON’ İDDİASI
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) aktardığına göre duruşmada savunmasını sunan gazeteci Evrim Kepenek, “Bir gazeteci olarak teyitli videoyu ve söylemi paylaşmışım. Üstelik bu söyleme neden olan kararı 6 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı. Yani benim tweette yazdığım şey resmi açıklama sonrasında yapılan uygulamaların bir sonucu. Benim uydurduğum, çarpıttığım bir durum değil” dedi.
Kepenek şöyle devam etti: “Benim bu paylaşımım sonrasında kimse bir yere saldırmadı, kamu düzeni bozulmadı. İddia edilen suçun koşulunun oluşmadığı ortada. Hatta aynı görüntü başka habercilere de gönderildi ve haber de oldu. Bunun üzerine ertesi günü milletvekilleri bu konuda soru önergesi verdi. O bölgede açıklamalar yapıldı. Burada bir yalan yok, çarpıtma yok, habercilik açısından gerçeğin kamuya anlatılması var.”
‘AYM ‘SANAL DEVRİYE’Yİ İPTAL ETTİ
Kepenek’in beraatini talep etmesinin ardından savunmasına başlayan avukat Deniz Yazgan Şenay ise açık kaynak araştırma raporuna dayanılarak soruşturma yapıldığını oysa soruşturmanın kolluk değil savcılık tarafından başlatılması gerektiğini belirtti. Polise verilen ‘sanal devriye’ yetkisinin Anayasa Mahkemesi tarafından 2020 yılında iptal edildiğini ifade eden Şenay, “İade edilmesi gereken bir iddianame ile karşı karşıyayız. Dava konusu paylaşım 200 kişi tarafından paylaşılmış. 200 paylaşımla kamu barışının bozulamayacağı açık” diye konuştu.
Şenay, 15 Temmuz 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle AFAD’a el koyma yetkisi verildiğine değindi. Haberin güncel olduğunu, somut tehlike yaratmadığını da belirten avukat Şenay, müvekilinin beraatini talep etti.
(HABER MERKEZİ)